80. Ünnepi könyvhét, velem készült interjú Nagykőrösön

Június 4. csütörtök 10.00-18.00 Könyvvásár, kézműves foglalkozások, ízelítő a könyvtár legfrissebb könyveiből FŐTÉR 11.00 Ünnepélyes megnyitó

Az állatok csodálatosak és szépek – Vándorúton a meseíró
Írta: forrodrot Dátum: 2009. június 14. Kategóriák: Címlap, Kultúra. Kövesse figyelemmel a cikkhez érkezett hozzászólásokat, iratkozzon fel RSS szolgáltatásra ezen a linken: RSS 2.0.

Az ünnepi könyvhét szombatjának délelőttjén Böde Péter, költő-meseíró volt a nagykőrösi gyermekkönyvtáros, Sipos Ildikó vendége. A főtéri rendezvényre súlyos hátizsákkal érkező fiatalember pillanatok alatt könyvkiállítást rendezett saját műveiből. Kifestőkönyveiből kimásolt képeket és sok színes ceruzát is tett az asztalra, így hamarosan lázas munka folyt körülötte. A gyerekek színeztek, Böde Péter pedig nagy szakértelemmel irányította őket: ötleteket adott, magyarázott, találós kérdéseket tett fel. Míg az apróságok munkához láttak, mi beszélgettünk.

– Milyen választékkal érkezett?

– Saját munkáimat, verses könyveket, foglalkoztató könyveket, színező füzeteket állítottam ki és a színezőkből kimásolt képeket. Gyakran előfordul, hogy miközben a gyerekek színeznek, a képek mellé írt verseket is megtanulják.

– Elindulásáról úgy hírlik, hogy az első mesekönyvét a kisfia kedvéért rajzolta-írta hat évvel ezelőtt. Nem talált a könyvesboltban az ízlésének megfelelőt?

– Valóban nem találtam a gyerekek méretéhez arányos, magyar állatokról szóló könyvet érthető képekkel és szöveggel. Így született meg könyvem a magyar földön élő haszonállatokról, emellett a vadon élő állatokról is írtam könyveket. Az állatok rajzai mellé a verseket, azok tulajdonságaik alapján írtam. Az állatok elnevezéseit viszont nem tüntettem fel, így azok találós kérdésként szerepelnek a versikékben. A képek pedig könnyen másolhatóak, mert kontúros nyomással készültek. Célom az volt, hogy megismertessem és megszerettessem az állatokat a gyerekekkel, mint ahogyan a könyvek hátoldalára írtam: „Túl sokat biztosan nem kérek,// Az állatokat feltétel nélkül szeressétek!//Ha örömet okoznak ezek a képek,//rájöttök, hogy az állatok csodálatosak és szépek.”

– És rájönnek?

– Igen. Sok gyerek ezen képek által ismeri meg a körülöttünk élő állatokat és az a tapasztalatom, hogy meg is szereti őket. Ezért használják szívesen a könyveimet az óvodákban az óvónők és a logopédusok, míg az iskolákban a pedagógusok.

– Milyen kiadványok követték az első könyveket?

– A harmadik könyvem már a fiam „diktálta”. Ő kérte, hogy milyen állatokat rajzoljak és milyenekről írjak. Úgyhogy nekem is van főnököm… Aztán születtek a mesekönyveim, az utolsó kötetem pedig már az iskolásoknak szól, mert közben a fiam is iskolás lett.

– Ezek szerint nemsokára kamaszoknak fog írni?

– Valószínű, hogy a kamaszkorig még elmegyek, de tovább már nem. Egyébként is szeretnénk még a feleségemmel gyermekeket. Így később is lesz kinek írnom mesekönyveket. Már egy társasjáték prototípusát is elkészítettem a fiamnak, most azzal játszunk folyamatosan. Remélhetőleg egyszer majd ki is tudom adni.

– Hova jutottak el eddig a könyvei?

– Eddig 170 városban mutattam be őket, ugyanis csak szerzői kiadásban jelennek meg a dolgaim és magam forgalmazom a készletet. Vonattal és gyalog járom a városokat, ide is úgy érkeztem… De külföldre, Kanadába és Dél Afrikába is eljutottak a könyveim. Sokan küldik ki a kint élő rokonaiknak, ugyanis a kintieknek sokat számít, hogy ezek a könyvek magyarul íródtak.

– Mi a civil foglalkozása, pedagógus?

– Nem, és rajzolni sem tanultam soha. Igazából közgazdaságit végeztem, de ettől függetlenül egy tucat ötletem van arra vonatkozóan, hogy a jövőben milyen gyermekkönyveket készítek.

Fotók: Forródrót.com
Forrás: Kék Nefelejcs Nagykőrös – Szigeti Márta 2009. június 9.